Lezing Brain Training

Fitnesscentrum Epe verzorgt samen met Fysiotherapiepraktijk Dynamiek een informatie-uurtje over preventieve  Brain Training op donderdag 17 januari. Er worden twee korte lezingen gegeven, voor deelnemers en professionals.

Veel dagelijkse bewegingen gaan automatisch, zonder nadenken. Maar door bewust te bewegen geef je extra prikkels aan je hersenen. Bewegen is goed voor je hele lijf, dat weten we uit vele onderzoeken, maar het is voorál goed voor je hersenen. De verbindingen tussen alle hersengebieden zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor een goede doorbloeding.

Daarnaast zorgt beweging voor een verbeterde “chemie” in de hersenen. Er worden steeds meer stofjes ontdekt die van nature in de hersenen voorkomen en die gestimuleerd worden door sporten en beweging. Deze stofjes versnellen bijvoorbeeld het herstel van de hersenen bij stress en ze verbeteren het geheugen en concentratievermogen. Waarschijnlijk kunnen deze stofjes ook processen als dementie en alzheimer remmen, hoewel de wetenschappers het daar niet allemaal over eens zijn.

Sven Harmsen, bewegingsdeskundige

Sven is niet alleen expert op het gebied van sport en bewegen. Als gediplomeerd bewegingsdeskundige NAH (niet-aangeboren hersenletsel) weet hij hoe belangrijk bewegen voor het brein is. Sven: “Er trainen veel mensen bij ons van 60, 70 en zelfs boven de 80 jaar. Ook mensen die bijvoorbeeld een tia of hersenbloeding hebben gehad. Het is heel mooi om te zien als iemand goed vooruit gaat! Soms constateren zelfs de andere deelnemers in een groep dat hun sportmaatje fitter en energieker oogt en een zichtbaar betere balans heeft.”

Jasper Dijkslag, fysiotherapeut bij Dynamiek

Jasper is betrokken geweest bij een studie over trainingsmethoden voor mensen met geheugenproblemen. Zijn expertise wordt ingezet als er deelnemers zijn die al wat meer geheugenproblemen ervaren. Ook voor mensen met een vorm van dementie is het zeer belangrijk om te blijven bewegen. Jasper: “We willen het ook mogelijk maken voor mensen met dementie om samen met hun mantelzorger actief te zijn. Dat kan letterlijk betekenen samen een activiteit uitvoeren. Maar de mantelzorger kan ook lekker op eigen tempo sporten in het fitnesscentrum. Op die manier kan de mantelzorger eventuele stress de baas blijven, want beweging heeft ook enorme invloed op het herstel bij stress.”

Op donderdag 17 januari geven zowel de bewegingsdeskundige als de fysiotherapeut een korte presentatie en leggen uit hoe de Brain Training er ongeveer uit ziet. Aansluitend is er een algemeen vragenkwartiertje, maar ook daarna is er ruime gelegenheid voor persoonlijke vragen. De informatiemiddag is voor deelnemers (iedereen vanaf ongeveer 45 jaar), professionals, mantelzorgers en andere belangstellenden.

De preventieve Brain Training is een gezamenlijk initiatief van Fitnesscentrum Epe en Fysiotherapiepraktijk Dynamiek. Wie de lezing niet bij kan wonen is van harte welkom in het fitnesscentrum op een ander tijdstip, voor kennismaking en om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Voor leden van het fitnesscentrum is de training gratis. Niet-leden kunnen acht weken lang twee keer per week de Brain Training uitproberen tegen gereduceerd tarief.

Donderdag 17 januari 2019, toegang is gratis

Ontvangst vanaf 14:00 uur met koffie/thee

Aanvang lezing 14:20 uur

Einde 15:00 uur

Locatie: Fitnesscentrum Epe, W.G. v/d Hulststraat 4

Aanmelden graag per telefoon 0578-621666 of info@fitnesscentrumepe.nl