Interview Marieke Boer

Interview en tekst: KarinEikelenboom@oak4.nl

 

Marieke Boer (30)

“Je kiest er niet voor om je zo te voelen, maar je kunt er wél voor kiezen om er iets aan te gaan doen”

Tijdens haar zwangerschap is bij Marieke bekkeninstabiliteit vastgesteld. Haar werk in de kinderopvang kon ze eigenlijk niet meer doen, maar uit collegialiteit is ze letterlijk te lang doorgelopen. ‘Ik ging gewoon door en dacht dat het erbij hoorde’, verklaarde Marieke de pijnen. Toen zij 6 weken na de bevalling weer wilde beginnen ging het dan ook helemaal mis. Marieke kon niet meer zelf lopen. ‘Alleen met hulp voetje voor voetje en zittend de trap af…. en verder kwam ik de deur niet meer uit’. Een belangrijker signaal kon haar lichaam haar niet geven.

Marieke moest op zoek naar een nieuwe balans tussen liggen, staan, lopen en zitten. Na verschillende soorten fysiotherapie en ‘zelf wat aangerommeld te hebben’ kwam ze tot het inzicht dat ze de lat te hoog had liggen. Marieke: ‘Ik kwam tot de conclusie dat ik, om vooruit te kunnen gaan, eerst helemaal terug moest naar het begin’. En dat was het revalidatiecentrum. En zo ging Marieke, na jaren vooral aan anderen gedacht te hebben, eindelijk aan zichzelf denken. Want alleen zij zelf kon ervoor zorgen dat het weer goed zou komen. Een wijze levensles, die zij heeft omgezet in een tatoeage. ‘Een kolibrie is de enige vogel die achteruit kan vliegen en door nectar te drinken zorgt hij duidelijk goed voor zichzelf. De bloemen staan symbool voor alles dat kan verwelken, dus geniet ervan als ze mooi zijn’, verklaart Marieke de symbolische afbeelding op haar been.

Na haar revalidatie kreeg Marieke bij Fitnesscentrum Epe Personal Training van Sven. ‘Bij een sportschool denkt iedereen al snel aan presteren en hard trainen, maar voor mij was de beweging op zich al genoeg”, herinnert Marieke zich. Na een 0-meting werd voor haar een programma opgesteld met basisoefeningen, zonder gewicht. Om de 6 weken werd naar het programma gekeken en kwam er een klein stapje bij. ‘Ik krijg hier goede persoonlijke begeleiding, je bent geen nummer’, onderstreept Marieke haar keuze voor Fitnesscentrum Epe. ‘Iedereen is oprecht geïnteresseerd en ze houden rekening met wat je aankunt, zodat je niet te veel van jezelf gaat eisen’. Haar uiteindelijke doel? Balans in haar leven en lichaam, leren om op eigen benen te staan en misschien op termijn zelfs weer meedoen met groepslessen.

Ook Marieke komt zichzelf nog best wel eens tegen, maar thuis zitten is voor haar geen optie. Uit ervaring weet ze dat alles dan weer snel afzwakt. ‘Zet het knopje om en kom in beweging’ is haar advies dan ook aan mensen die zich in een vergelijkbare positie bevinden. ‘Je kiest er niet voor om je zo te voelen, maar je kunt er wel zelf voor kiezen er iets aan te gaan doen’. Persoonlijke ondersteuning van Sven hielp Marieke ook om door te zetten. ‘Maar uiteindelijk moet je het voor jezelf willen doen’, onderstreept Marieke.

Marieke traint nu 2x in de week en haar spieren zijn veel sterker geworden, waardoor alles steeds makkelijker gaat. Ze is fit en krijgt nu zelfs energie van het sporten. ‘Laatst heb ik na afloop al mijn ramen gelapt. Dat het dan ook gewoon lukt is echt heerlijk’. In het begin vond ze het best eng, want ze moest het vertrouwen in haar lichaam weer helemaal terug krijgen. Maar nu weet ze dat ze het gewoon volhoudt en zit beter in haar vel dan ooit. ‘Ik sta nu bijna waar ik wil staan. De cirkel is rond. En die groepslessen? Die komen hopelijk ook ooit weer’.