Interview Henk Posthouwer

Interview en tekst: KarinEikelenboom@oak4.nl

 

Henk Posthouwer (71)

‘Wat thuis op de hometrainer niet lukt, doe ik hier fluitend!’

Henk Posthouwer, voormalig directeur van de Anne de Vriesschool, was jarenlang fervent marathonloper. Maar de combinatie hardlopen en een nieuwe heup bleek niet helemaal goed, dus moest hij op zoek naar een alternatief. ‘Mijn vrouw was lid van de sportschool en toen ben ik ook besmet’, zegt Henk lachend. Inmiddels traint Henk 5x in de week, op vaste tijden tussen half 9 en half 11 en vindt het ‘hartstikke leuk’.

Twee keer per week doet Henk aan RPM. ’30 kilometer fietsen zonder van je plaats te komen. Door de extra stimulans van de trainer en de muziek stijg je boven jezelf uit en verhoogt het je uithoudingsvermogen’, zo omschrijft hij de training poëtisch, waarbij hij zich vaak letterlijk in het zweet fietst. ‘Maar de les is echt toegankelijk voor iedereen’, zegt Henk bemoedigend, omdat hij weet dat in je eigen tempo mag beginnen en zelf de juiste weerstand van je fiets kunt bepalen. ‘En door samen te fietsen help je elkaar om vol te houden’, zegt Henk. ‘Wat thuis op de hometrainer niet lukt, doe ik hier fluitend’.

Inmiddels heeft Henk een nieuwe uitdaging: het lopen van de 4-daagse van Nijmegen. Bij de sportschool doet hij voorbereidende spierversterkende oefeningen voor het wandelen. Zo kreeg hij eerder ook al speciale oefeningen voor een tweede heupoperatie. ‘Ze denken bij Fitnesscentrum Epe met je mee en verzinnen zelfs oefeningen voor onderweg. Hierbij hebben ze mij echt geholpen’, aldus een tevreden Henk.

Henk onderstreept hoe belangrijk het is om in beweging te blijven. ‘Het houdt je gezond, maar je moet het natuurlijk ook een beetje leuk vinden’. De diversiteit aan sportmogelijkheden ervaart hij dan ook als erg positief, want zo kan iedereen doen wat hij wil. ‘En er is geen personeel dat loopt te chagrijnen’, roemt Henk de positieve sfeer bij de sportschool.

Een echt favoriet toestel heeft Henk niet, maar na lang nadenken noemt hij de sauna. ‘De perfecte afsluiting, want je kan nog even de laatste nieuwtjes uitwisselen’ zegt Henk enthousiast. ‘En juist die gezelligheid en dat sociale element bij Fitnesscentrum Epe is voor mij heel belangrijk’.