Lezing door Thomas IJland

Haal meer uit je golfswing

Voor een golfprofessional met passie voor de golfsport is lid kunnen zijn van de Britse PGA (Professional Golfers’ Association) misschien wel het mooiste wat er is.

Thomas IJland heeft de 3-jarige opleiding aan de universiteit van Birmingham gevolgd en daarmee zijn golfdroom op het gebied van coaching vervuld. Er zijn niet veel Nederlanders die deze kwalificatie hebben!

Thomas IJland is daarnaast ook nog TPI Certified Professional.

Thomas IJlandIn Engeland heeft Thomas kennis gemaakt met een holistische benadering van de golfsport. Het gaat niet alleen om de techniek, er komt veel meer bij kijken. Tactiek, materiaal, voeding, het mentale aspect, en ook je fysieke mogelijkheden. Waar kan jouw lichaam extra flexibiliteit, kracht of bewegingsvrijheid gebruiken om je techniek te verbeteren en daardoor meer uit je spel te halen. Het is de kunst om te analyseren op welk gebied een bepaalde speler zich moet focussen om het maximale uit zijn golf te kunnen halen. Er zijn allerlei analysesystemen waar je mee kunt werken en op het fysieke gedeelte is TPI wereldwijd de markteider. Zeker in de golfsport geldt: meten is weten!

Titleist Performance Institute (TPI)

Dit is de meest toonaangevende organisatie ter wereld die een uitgebreide studie gemaakt heeft van de lichaamsfuncties in relatie tot de golfswing. Een groot team van wetenschappers en specialisten bestudeert hiervoor al meer dan 10 jaar lang duizenden golfers. Een onvoorstelbare hoeveelheid gegevens is verzameld van spelers van elke leeftijd, lengte, lichaamsbouw en fitness level. Niet alleen van professionele spelers, maar ook van recreatieve golfers.

tpi

Elke golfer zijn eigen swing

TPI stelt dat golfers optimaal kunnen profiteren van een gezond en efficiënt werkend lichaam. Daarnaast gelooft TPI dat er niet slechts één manier is om een swing correct uit te voeren, maar dat er een vrijwel oneindig aantal swingstijlen bestaat. Maar let op: bij elke speler past slechts één van deze unieke swingstijlen, gebaseerd op zijn fysieke mogelijkheden. Dus wat voor de ene golfer prima werkt, kan voor een andere golfer een zeer ineffectieve swing zijn!

Nulmeting

Om een effectieve swing te ontwikkelen, wordt een golfer eerst gescreend. Bij deze nulmeting wordt onder andere de range of motion bepaalt en worden specifieke verbeterpunten vastgesteld. Na de screening kan een uniek plan opgesteld worden voor elke individuele golfer. Een van de onderdelen van dit plan bestaat uit een uitgekiend schema met oefeningen, speciaal afgestemd op de mogelijkheden van de golfer.

Lezing “Beter golfen geeft meer plezier”

Op vrijdag 6 maart komt Thomas IJland uitgebreid uitleggen (en voordoen!) hoe hij te werk gaat bij een TPI screening. Met concrete voorbeelden zal hij toelichten hoe groot het effect kan zijn van zo’n screening met vervolgplan. Eén van zijn uitspraken is:  “Sla je golfbal 10-20 meter verder!”. Personal Trainer Sven Harmsen maakt samen met Thomas IJland duidelijk hoe de vertaalslag gemaakt kan worden naar een persoonlijk fitnessschema. Na de lezing is er ruimschoots gelegenheid met beide vakspecialisten van gedachten te wisselen en vragen te stellen.

Uniek in de regio

Fitnesscentrum Epe is blij met deze samenwerking, waardoor een programma aangeboden kan worden dat uniek is in de regio Zwolle/Apeldoorn. Wie bij de start van het nieuwe golfseizoen meer uit zijn of haar golfspel wil halen, moet zeker komen luisteren naar het verhaal van Thomas IJland.

Datum: vrijdag 6 maart 2015.

Ontvangst: vanaf 18.00 uur.

Aanvang lezing: 18.30 uur.

Locatie: Fitnesscentrum Epe, W.G. van der Hulststraat 4, Epe.

Toegang is gratis voor leden van Fitnesscentrum Epe. Niet-leden betalen slechts € 5,00 per persoon voor de lezing, inclusief 2 consumpties. Aanmelden kan via info@fitnesscentrumepe.nl  of  per telefoon op 0578-621666.

Meer lezen over Thomas IJland? Ga naar  www.hookedongolf.nl